Marie Lambert

 
Zemlja:

Belgija

Category:
Volonteri

About

Goeiedag Zonnebloemen! Ja sam Marie Lambert (24) iz Belgije i provela sam dva tjedna u volonterskom kampu u Gvozdu. Od kraja veljače 2008. odrađujem evropsku volontersku službu ((European Voluntary Service – EVS) u Volonterskom centru Zagreb. To znači da mi, u razdoblju volonterskog rada u Centru, Evropsko povjerenstvo plaća smještaj i hranu. Odlučila sam bila da provedem sedam mjeseci u Hrvatskoj kako bih bila pobjegla od kolotečine u Belgiji gdje sam studirala vizualne umjetnosti (tekstilno usmjerenje) i teatrologiju. nakon ova dva petogodišnja studija bila sam zaželjela da se bavim nečim drugim prije nego što me zahvati životna rutina radnog vijeka „od devet do pet“. Kako sam još mlada i nema obaveza u vidu brige o djeci i mužu, pomislila sam da je to prilika za uživanje u slobodnom vremenu kojim još uvijek raspolažem. Krajem rujna ću se vratiti u Belgiju, a dotada boravim u Zagrebu. Nadam se da ću vidjeti i druge gradove vikendima pa i one u Bosni i Srbiji.

Ono što radim u zagrebačkom volonterskom centru vezano je uz promoviranje volonterskog rada u Hrvatskoj. Volonterski centar Zagreb pripada Međunarodnoj građanskoj službi (Service Civil International – SCI) – međunarodnoj organizaciji koja koja se zalaže za mir, pomoć socijalno ugroženima i dobrovoljni rad. Kao službenica za raspoređivanje volontera brinem o komunikaciji između volontera u Hrvatskoj i drugih organizacija u sklopu SCI. Hrvatski volonteri koji žele sudjelovati u volonterskim kampovima ljeti širom Evrope i svijeta dolaze po informacije u Volonterski centar Zagreb. Nastojim odgovoriti na njihova pitanja i smjestiti ih u kampove u drugim zemljama.

Više od stotinu i pedeset volontera ih Hrvatske svake godine odlazi na volontiranje u inozemstvo u trajanju od dva do tri tjedna. Istovremeno oko stotinu i pedeset stranih volontera boravi u trinaest kampova u Hrvatskoj. Postoje volonterski kampovi različitih sadržaja. Oni u kojima se radi s djecom i starim ljudima, ali isto tako i oni čije su aktivnosti više usmjerene na pitanja okoliša (pretežno čišćenje i probijanje puteva…). Također postoje kampovi gdje volonteri pomažu u organizacijskim aktivnostima.

U posljednjih pet godina bila sam u tri volonterska kampa. U jednom u Rumunjskoj gdje sam pomagala u čišćenju zaštićenog područja ušća Dunava, u jednom u Srbiji gdje smo čistili obale dunavske ade Lido u Beogradu. Prije dvije godine volontirala sam na kazališnom festivalu SOS u Sisku. Pomagala sam tada u organizaciji, brinula o glumcima i o festivalskoj promidžbi. Otada sam zadivljena Hrvatskom i njenom lijepom prirodom. Vraćala sam se nekoliko puta na odmor; u Dalmaciju (Šibenik), Istru (Grožnjan, Pula) te u Zagreb. Počela sam učiti i jezik. Imam dva udžbenika jezika: prvi je „Nauči hrvatski“, a drugi „Gramatika hrvatskog jezika. Treća knjiga je mali rječnik koji uvijek imam uza se. Ako ne znam koju riječ, odmah je potražim u rječniku.

Zašto sam u Gvozdu:

Prilikom svakog kampa koji organizira Volonterski centar Zagreb sa svojim partnerima u zemlji biva angažiran i voditelj kampa koji brine o stranim volonterima. Budući da se vrijeme održavanja kampa promijenilo, raniji voditelj nije mu mogao prisustvovati pa su me pozvali da ga zamijenim. Zaista sam bila htjela odmak od kancelarije i više uključenosti u volontiranje na terenu, a manje bavljenja praktičnim organizacijskim pitanjima na višoj razini.

Ovdje u Gvozdu upoznala sam divne ljude. Isto ću tako upamtiti živahnu i slatku djecu iz Suncokreta. Zahvaljujem svima vama koji ste trpjeli moj loš hrvatski te zahvaljujem Suncokretu na odlučnom smještaju nas volontera. Posebno se zahvaljujem obitelji Macut(Jelica i Matija) koja nam je spremila dobru večeru i predivan kolač od malina!

Ps: Goeiedag znači „dobar dan“ na nizozemskom/flamanskom.

Ps2:Zonnebloemen, znači suncokret

2