“Sunflower Power” Erasmus+ Youth Exchange

Suncokret centar za razvoj zajednice provodi projekt razmjene mladih “Sunflower Power” financiran sredstvima Agencije za mobilnost i programe EU u sklopu Erasmus+ programa.

Sredinom veljače 2017. godine, Suncokret centar za razvoj zajednice iz Vrginmosta započeo je s desetomjesečnom provedbom projekta nazvanog “Sunflower Power”. Radi se o Erasmus+ razmjeni mladih (youth exchange), a glavna projektna aktivnost održana je u periodu od 27. travnja do 6. svibnja 2017. u Vrginmostu. Projekt je razvijen u suradnji sa četiri međunarodne partnerske organizacije: ASK Yourself (Rumunjska), Belen Kaymakamlığı (Turska), Connect (Italija) i Razvojna agencija Kozjansko (Slovenija). Svaku partnersku organizaciju predstavlja je pet sudionika, što ukupno čini 25 mladih iz pet europskih zemalja uključenih u provedbu ovog projekta.

Opći ciljevi ove razmjene mladih jesu podizanje svijesti o važnosti recikliranja i ekološki prihvatljivog svakodnevnog ponašanja, kao i promicanje održivog načina života i poduzetništva. Kako bi se ciljevi uspješno ostvarili, provedene su radionice i aktivnosti zasnovane na metodama neformalnog i informalnog učenja. Time je fokus stavljen na učenje otkrivanjem, interkulturalno učenje i dijalog, kreativno izražavanje te razmjenjivanje znanja između 25 sudionika ovog projekta, koji su nakon projektne aktivnosti spremniji podijeliti novostečena iskustva u svojim zajednicama. Neke od aktivnosti provedene tijekom osmodnevnog boravka u Vrginmostu su: recikliranje i kompostiranje otpada, debate o održivosti, sadnja drveća, posjet Petrovoj gori i akvariju u Karlovcu, radionice javnog govora, osmišljavanje poduzetničkih ideja za mještane Vrginmosta, radionice recikliranja i lov na blago s lokalnom djecom i mladima, itd.

Nakon osmodnevne aktivnosti u Vrginmostu, mladi su nastavili biti aktivni u širenju “Sunflower Power” projektnih rezultata. Partnerske organizacije promoviraju aktivnosti svojih sudionika, a primjeri onih koje su dosad provedene uključuju: promoviranje projekta i Erasmus+ programa putem društvenih medija, održavanje predavanja na svojim fakultetima, izrada projektnog postera, pisanje članaka o projektnom iskustvu, sadnja i održavanje vlastitog vrta, itd. Osim doprinosa svakodnevnoj održivosti, vjerujemo kako je ovaj projekt doveo i do vrijednih rezultata na razini mjesnih zajednica u pet partnerskih zemalja. Rezultati evaluacije na kraju projektne aktivnosti ukazuju da je projekt uspješno asistirao mladima u razvijanju ključnih kompetencija neophodnih za aktivno sudjelovanje u društvu.

Na sljedećem linku možete pronaći Facebook album sa slikama s projektne aktivnosti: https://goo.gl/zqGstt Na sljedećoj poveznici možete pogledati video o projektu: https://youtu.be/1JNeOATJK54

Dostupne su i dva teksta s utiscima s projekta, koje su napisali Dejan B. iz hrvatskog te Mehmet M. iz turskog tima. Tekstovi su napisani na engleskom jeziku, a mogu se pronaći u nastavku.